Transmefo BV bouw lichtgewicht universeelstrooier/cultuurbemester

Hij liep al een kleine vier jaar met het idee iets dergelijks te ontwerpen en de laatste anderhalf jaar werd de daad bij het woord gevoegd. “Ik heb veel gezien, ook met rupsen, maar uiteindelijk niks gevonden dat zo’n breed scala aan toepassingsmogelijkheden heeft. In samenwerking met Schipper Mechanisatie BV is het constructiewerk gedaan en Bevri Banden NV heeft de assen en banden verzorgd.” Als basis is een Tebbe bak gebruikt die teruggebracht is naar 8,5 m3. Een nieuwe van GPS voorziene John Deere 6150R, de kleinste zes cilinder, kan zowel voor als achter op dubbellucht voor vollevelds strooien en enkellucht cultuurwielen al dan niet met bussen van 37,5 of 75 centimeter. Bij vollevelds strooien staat de strooier op brede 1050 banden.

Op cultuurwielen kan er gestrooid worden tussen bijvoorbeeld aardappel- en wortelruggen op 75 centimeter, maar ook op zaaibedden van 150 en 225 centimeter. De breedste bedden worden gedaan op enkellucht cultuurwielen onder de strooier, met de bolling naar buiten gedraaid. Trekker en strooier kunnen op zowel 150, 225 als ook 300 centimeter hart op hart gezet worden. Tussen de vaste en dubbellucht wielen van de strooier zit 75 centimeter. “Alles bij elkaar kunnen we circuleren met 18 verschillende wielen en bij de strooier hebben we twee verschillende assen.” Wat deze strooier verder uniek maakt, is dat deze voorzien is van een draaikrans en de achterwielbesturing heeft van een CHD spuit. Dat betreft een elektrisch en hydraulisch systeem dat met de trekker gekalibreerd is en daardoor automatisch mee stuurt. Om zaaibedden en aardappel- of wortelruggen in te draaien is besturing noodzakelijk, omdat anders vanaf de kopakker de eerste ruggen geplet worden voordat de strooier de trekker weer recht volgt.

“Met deze strooier hebben we alles uit de kast gehaald”, vertelt Lammert. “Het is helemaal op elkaar afgestemd: de PK’s, het vermogen in combinatie met het gewicht. Deze strooier weegt maar 4,5 ton en de hele combinatie als deze vol is niet meer dan 16 of 17 ton en dat is ongeveer de helft minder dan een standaard strooier.” Bij drijfmest aanwending is de laatste jaren veel veranderd door het sleepslangen, maar bij vaste mest strooien is de techniek achtergebleven of stil blijven staan. In die leemte heeft Lammert nu voor zichzelf voorzien, of beter gezegd voor de klanten. “Ik heb door de bril van de akkerbouwers gekeken. Waar hebben zij behoefte aan, want dat is uiteindelijk het enige dat telt. Met deze combinatie heb ik volgens mij het ei van Columbus in handen!” Eind februari 2017 hield Lammert een presentatie van zijn nieuwe strooier. Daar kwamen maar liefst 130 geïnteresseerden op af. Animo lijkt er dus genoeg te zijn. “Deze strooier zal vooral in het voorjaar gebruikt worden. Ik denk voor driekwart van al het strooiwerk en met de andere Tebbe kan ik o.a. bemesten na de oogst.” Stilstand is achteruitgang. Lammert is er de man niet naar om lang stil te staan. Voorlopig kan hij dus weer vooruit.

Over Transmefo

Transmefo B.V. is een dynamisch en klantvriendelijk bedrijf. Met doorzettingsvermogen, uitstraling en allure.

Tel: 06-53162573

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.